m.honvedfc.hu
Budapest Honvéd Online főoldal

Budapest Honvéd Online

aktuális híreink

100 emlékezetes mérkőzés (11)

2009-05-06 00:31:03

1937.december 5.+

Klubunk 100. születésnapját honlapunk is szeretné méltó módon megünnepelni, ezért úgy döntöttünk, hogy minden nap visszaemlékezünk ennek a száz évnek egy-egy emlékezetes mérkőzésére. A választás természetesen nagyon nehéz volt, hiszen történelmünkben jócskán akadt olyan meccs, amely szerepelhetne ebben a rovatban. Akár 1000 találkozó is, például a gólgazdagsága vagy a tétje miatt. Igyekeztünk tehát kiválasztani 100 emlékezetes mérkőzést, de leszögezzük: ez nem a 100 legemlékezetesebb, hanem csak 100 olyan összecsapás, amely valami miatt örökre beírta magát a kispesti labdarúgás történetébe.

A Szeged elleni mérkőzésünkre a tél ellenére ragyogó napsütésben került sor. A pályán azonban nyomott hagyott az időjárás: a talaj sáros és ragadós volt. A találkozó nem a mi szánk íze szerint alakult az első félidőben, a Szeged már az ötödik percben megszerzi a vezetést: Bognár beadását Harangozó lövi a jobb sarokba. Csapatunk akkor már három hónapja veretlen volt, így a jó sorozat megszakadni látszott. A 10. percben azonban váratlan fordulatot vesz a mérkőzés: Szojka, a szegediek hátvédje megsérül, és innentől kezdve együttesünk magához ragadja a kezdeményezést: a 16. percben Olajkár I. révén kiegyenlítünk, majd nem sokkal később a vezetést is megszerezzük (Serényi zörgette meg a szegediek hálóját). A 28. percben kettőre növeltük előnyünket: Nemes volt eredményes. Egy perc múlva pedig még magabiztosabbá tettük a fórunkat: Serényi partdobása után Nemeshez kerül a játékszer, a szegediek kezezést reklamálnak, azonban a kispesti támadót ez nem zavarta: 4:1-re alakította az állást. Csapatunk jelentős előnyben van, mégis mi támadunk a találkozó ezen szakaszában. Közben a korábban megsérült szegedi játékos, Szojka elhagyja a pályát. A 35. percben szögletet harcolunk ki: Serényi íveli be a labdát, Pálinkás kapus kiüti azt, a játékszer Nemeshez kerül, aki Monostorihoz passzol, a beadás azonban lapos, de ez éppen jó Dérinek, aki habozás nélkül a jobb alsó sarokba rúgja a labdát. Ezzel már 5:1 a javunkra. A 40. percben ismét szögletből vagyunk eredményesek: Serényi labdáját Kispéter kifejeli, a labda Víghez kerül, aki kapura lőtt. A labdába Pálinkás még bele tud ütni, azonban ez is kevés: a játékszer a hálóban landol. Már 6:1-re vezetünk. A félidőből hátralévő öt percben javarészt szegedi támadásokat láthat a közönség, és az egyik ilyenből szépítenek is a Tisza-partiak: a 43. percben Harangozó Nagyhoz passzol, aki kicselezi Olajkár I.-t, és a jobb felső sarokba rúgja a labdát, ezzel 6:2-re módosítva az állást.
A második félidő első öt percében a Szeged volt fölényben, csapatunk azonban folyamatosan átvette a játék irányítását, fölényünk a 8. percben góllá is érik: Nemes szökteti Serényit, aki Monostorihoz passzol. A jobbszélső Kincses elé tálal, aki a jobb felső sarokba rúgja a labdát, ezzel kialakítva a 7:2-s végeredményt. A mérkőzés azonban még bővelkedik eseményekben: a 11. percben Klein Árpád játékvezető büntetőt ítél csapatunknak Gyarmati kezezése miatt. A tizenegyest Víg rúgja, azonban lövése gyenge, így Pálinkás szögletre ment. Az összecsapást egyik csapat sem teljes létszámban fejezte be, két percen belül két kiállítás is történik: a 19. percben Kispétert küldik le a pályáról a Serényivel szemben elkövetett szabálytalanság miatt, a következő percben pedig Rátkai kaszálja el Harangozót, amiért szintén piros lap járt.

A Nemzeti Sport bírálata a mérkőzésről:

Élvezetesnek ígérkező játék indult. A szegediek fellépése nagy küzdelem árnyékát vetette elő, de Szojka kiválása után megzavarodtak a játékosok és szívüket vesztve, mindjobban átengedték a küzdőteret a Kispestnek, amely számbeli túlsúlyát is kihasználva, nyugodt játékkal szinte lelépte az erejét vesztett szegedi oroszlánt. Ha a kispesti csatárok a II. félidőben nem könnyelműsködnek, úgy Szeged veresége még katasztrofálisabb lett volna.
A győztes csapatban Nemes és Serényi az I. félidőbeli játékával, Kincses végig egyenletes teljesítményével tűnt ki. Déri és Monostori elhalványodott ebben a sorban. A fedezetsorban Víg tüntette ki magát leginkább. Varga dr. 5-10 percekre el-eltűnt. Olajkár II szépen fejlődik. A közvetlen védelemben Olajkár I volt a csapat s egyben a mezőny legjobb játékosa. Rátkai megbízható társa volt. Kósa „vegyes” érzelmeket keltett.
A Szeged FC közvetlen védelme Szojka kiválása után már átjáróház volt. Csak Kispéter kizárása után Nagy és Bertók hátravonása után lett ismét szilárd. Pálinkás az I. félidőben három gólban is benne volt, a II. félidőben azonban szinte hibátlanul védett. Harangozó helyenként remekelt, de kevés segítséget kapott. Bognár feljövőben van, Párkányi kiforratlan, Gyarmati egyenletesen megbízhatóan játszott, Somogyi azonban kerékkötője volt csapatának. Berecz nagyon ügyeskedett.


A mérkőzés jegyzőkönyve:

1937.12.05.
12. forduló

Kispest FC - Szeged FC 7:2 (6:2)
Kispest, 1500 néző, Vezette: Klein Árpád
Góllövők: Nemes (2), Olajkár I, Serényi, Déri, Víg, Kincses, illetve Nagy, Harangozó.

Kispest: Kósa - Olajkár I, Rátkai - Víg IV, Varga dr., Olajkár II - Monostori, Kincses, Nemes, Déri, Serényi.
Edző: Puskás Ferenc

Szeged: Pálinkás - Szojka, Kispéter - Gyarmati, Somogyi, Bartók - Párkányi, Bognár, Harangozó, Berecz, Nagy.

Kiállítva: Kispétert, Rátkai.
Szögletarány: 7:2 a Kispest javára.

forrás: Nemzeti Sport

va

504 alkalommal olvasva.